The Expat InvestorSee if you qualify

Spanje · Erven en belasting

Erfbelasting in Spanje: wat erfgenamen van een Spaans huis moeten weten

In Spanje betaalt elke erfgenaam zelf erfbelasting (Impuesto sobre Sucesiones); woont u in Nederland, dan alleen over wat in Spanje ligt, zoals het huis. Als EU-inwoner mag u de regionale regels toepassen, die voor een echtgenoot of kind in de meeste kustregio's 99% of meer van de belasting wegnemen. Woonde de overledene in Nederland, dan heft ook Nederland, met verrekening van de Spaanse belasting.

Op zoek naar een huis in Spanje? Vier korte vragen, en u hoort eerlijk wat er binnen uw budget past en of uw planning werkt.

Bekijk wat past →

Wie betaalt in Spanje, en waarover

De Spaanse erfbelasting treft de verkrijger: elke erfgenaam of legataris betaalt over wat hij zelf krijgt (Ley 29/1987, art. 5). Woont de erfgenaam buiten Spanje, dan gaat het alleen om bezittingen die in Spanje liggen, zoals een woning of een Spaanse bankrekening (art. 7).

Woonde de overledene of de erfgenaam niet in Spanje, dan behandelt de Agencia Tributaria de aangifte, met een modelo 650 per erfgenaam. Een woning telt mee tegen de referentiewaarde van het kadaster, of tegen de aangegeven waarde als die hoger is (art. 9).

Zonder regionale regels geldt een landelijk tarief van 7,65% tot 34% en een aftrek van €15.956,87 voor een echtgenoot of een kind van 21 jaar of ouder (art. 20 en 21).

Welke regionale regels u mag toepassen

Volgens de Agencia Tributaria mogen erfgenamen die in de EU wonen, de regels van een Spaanse regio kiezen. Welke regio dat is, volgt uit de wet (Ley 29/1987, tweede aanvullende bepaling):

Groep I zijn afstammelingen jonger dan 21; groep II zijn afstammelingen van 21 jaar en ouder, de echtgenoot en (groot)ouders.

Wat de regio's in 2026 vrijstellen

Erfbelasting voor een echtgenoot of kind van 21 jaar en ouder (groep II), regionale regels 2026 (ministerie van Financiën, 23 september 2026)
RegioAftrek van de grondslagKorting op de belastingRegionale wet
Andalusië€1.000.00099%Ley 5/2021, art. 28 en 39
Comunitat Valenciana€100.00099%Ley 13/1997, art. 10 en 12 bis
Murcia€15.956,87 (landelijk bedrag)99%D. Leg. 1/2010, art. 3
Catalonië€100.000Echtgenoot 99%; kinderen een aflopende korting, 60% over de eerste €100.000 van de grondslagD. Leg. 1/2024, art. 631-2 en 633-4
Balearen€25.000100%D. Leg. 1/2014, art. 21 en 36
Canarische EilandenEchtgenoot €40.400; kind €23.12599,9%D. Leg. 1/2009, art. 20 en 24 ter

Voor kinderen jonger dan 21 gelden hogere aftrekbedragen. Op de Balearen geldt de korting alleen als de woning in de akte niet hoger is gewaardeerd dan de kadastrale referentiewaarde plus 20%. Ongehuwde partners vallen hier alleen onder als de regio hen met echtgenoten gelijkstelt; Murcia doet dat bijvoorbeeld bij inschrijving in een partnerregister van een EU-land.

Termijnen en papieren in Spanje

Aangifte en betaling moeten binnen zes maanden na het overlijden rond zijn. Eén verlenging met zes maanden is mogelijk als u die binnen de eerste vijf maanden aanvraagt; daarna loopt er rente (Agencia Tributaria).

Erfgenamen die in de EU wonen, hoeven geen vertegenwoordiger in Spanje aan te wijzen. Wel vraagt de Agencia Tributaria onder meer:

Los daarvan heft de gemeente de plusvalía municipal, een belasting op de grondwaarde. De erfgenaam betaalt die en moet hem binnen zes maanden aangeven, op verzoek te verlengen tot een jaar (RDL 2/2004, art. 106 en 110).

Welk erfrecht geldt

Wie wat erft, bepaalt voor overlijdens vanaf 17 augustus 2015 de Europese erfrechtverordening (650/2012): in principe geldt het recht van het land waar de overledene het laatst gewoon verbleef. Woont u in Nederland, dan vererft ook uw Spaanse huis volgens Nederlands recht. Over belasting gaat de verordening niet.

Verhuist u naar Spanje, dan gaat Spaans erfrecht gelden, tenzij u in uw testament voor het recht van uw nationaliteit kiest. Volgens de Rijksoverheid legt een Nederlander die keuze vast in een testament bij de notaris; ze werkt in de EU, behalve in Denemarken en Ierland.

Een Spaans testament naast het Nederlandse

Volgens het Spaanse notariaat kan een buitenlands testament in Spanje gevolgen hebben als het aan de regels van het internationaal privaatrecht voldoet. Bij een erfenis met een buitenlands element raadt het een testament bij een notaris aan, met een uitdrukkelijke keuze voor het toepasselijke recht.

U kunt daarnaast in Spanje een testament voor uw Spaanse bezit laten opmaken. Laat dan een Nederlandse en een Spaanse notaris samen nagaan dat het ene testament het andere niet tegenspreekt of herroept.

De Nederlandse erfbelasting

Nederland heft erfbelasting als de overledene in Nederland woonde, over alles wat de erfgenamen krijgen, ook een vakantiewoning in het buitenland (Successiewet 1956, art. 1). Een Nederlander die naar het buitenland vertrok, geldt nog tien jaar als inwoner (art. 3); waar de erfgenaam woont, doet er niet toe.

Een buitenlandse woning geeft u op tegen de waarde in het economisch verkeer. De aangifte moet binnen 20 maanden na het overlijden binnen zijn.

Nederlandse erfbelasting 2026 voor partner en kind (Belastingdienst)
PartnerKind
Vrijstelling€828.035€26.230
Tarief tot €158.66910%10%
Tarief over het meerdere20%20%

Hoe Spanje en Nederland samenkomen

Woonde de overledene in Nederland, dan betalen de erfgenamen over het Spaanse huis in beide landen. In de Nederlandse aangifte geven zij op hoeveel erfbelasting zij in Spanje hebben betaald; dat bedrag wordt met de Nederlandse aanslag verrekend (Belastingdienst, toelichting 2026).

Drie situaties voor een erfgenaam in Nederland, zonder rechtskeuze in een testament
De overledene woondeSpaanse erfbelasting op het huisNederlandse erfbelastingErfrecht
In NederlandJa; regels van de regio met het meeste Spaanse bezitJa, met verrekening van de Spaanse belastingNederlands
Korter dan tien jaar in Spanje (Nederlander)Ja; regels van zijn of haar regioJa, door de tienjaarsregelSpaans
Tien jaar of langer in SpanjeJa; regels van zijn of haar regioNeeSpaans

Hoe Nederland in het tweede geval de Spaanse belasting verrekent, staat niet in de geraadpleegde bronnen; vraag dat na bij een adviseur.

Voordat erfgenamen iets doen

De regels hierboven gelden per 2 november 2026; aan elke vrijstelling hangen voorwaarden die hier niet staan, en advies is dit niet. Laat erfgenamen binnen zes maanden hun positie toetsen door een onafhankelijke Spaanse abogado of belastingadviseur, en de Nederlandse kant door een notaris.

Zie ook belasting op een huis in Spanje, emigreren naar Spanje en wonen in Spanje.

Een huis in Spanje overwegen?

We spreken elke koper voordat we iemand introduceren: een kwartier over uw budget en planning, en een eerlijk antwoord of het past.

Neem contact op over Spanje →

Veelgestelde vragen

Moet ik erfbelasting betalen in Spanje als ik in Nederland woon?

Ja, als u iets erft dat in Spanje ligt, zoals een huis of bankrekening. Elke erfgenaam betaalt over zijn eigen deel en doet binnen zes maanden na het overlijden aangifte met modelo 650. Als inwoner van de EU mag u de regionale regels toepassen, die voor echtgenoten en kinderen veel gunstiger zijn.

Hoeveel erfbelasting betaal je in Spanje over een huis?

Dat hangt af van regio en verwantschap. Voor een echtgenoot of kind van 21 jaar of ouder geldt in 2026 in Andalusië een aftrek van €1 miljoen en daarna 99% korting; in de Comunitat Valenciana €100.000 aftrek en eveneens 99% korting. Zonder regionale regels loopt het landelijke tarief van 7,65% tot 34%.

Kan ik kiezen voor Nederlands erfrecht voor mijn huis in Spanje?

Ja. Onder de Europese erfrechtverordening kunt u in uw testament kiezen voor het recht van uw nationaliteit; een Nederlander legt die keuze vast bij de notaris. Zonder keuze geldt het recht van het land waar u het laatst woonde: Nederlands zolang u in Nederland woont, Spaans als u naar Spanje verhuist.

Heb ik een Spaans testament nodig voor mijn huis in Spanje?

Verplicht is het niet: volgens het Spaanse notariaat kan een buitenlands testament in Spanje gelden als het aan de regels van het internationaal privaatrecht voldoet. Bij een buitenlands element raadt het notariaat wel een notarieel testament met een uitdrukkelijke rechtskeuze aan. Of een tweede, Spaans testament zinvol is, bespreekt u met beide notarissen.

Betaal ik dubbel erfbelasting over een huis in Spanje?

Woonde de overledene in Nederland, dan heffen beide landen, maar wat de erfgenamen in Spanje betaalden, wordt in de Nederlandse aangifte verrekend. Woonde de overledene tien jaar of langer in het buitenland, dan heft Nederland geen erfbelasting en betalen de erfgenamen alleen in Spanje.

Meer over Spanje

Ook beschikbaar in: English

Bronnen

  1. Ley 29/1987 del Impuesto sobre Sucesiones y Donaciones, geconsolideerde tekst, art. 5, 7, 9, 20, 21 en tweede aanvullende bepaling (BOE, bijgewerkt 28 december 2022)
  2. Impuesto sobre Sucesiones y Donaciones, no residentes: preguntas frecuentes (Agencia Tributaria, bijgewerkt 12 juni 2026)
  3. Tributación Autonómica. Medidas 2026, hoofdstuk IV: Impuesto sobre Sucesiones y Donaciones (Ministerio de Hacienda, bijgewerkt 23 september 2026)
  4. Real Decreto Legislativo 2/2004, Ley Reguladora de las Haciendas Locales, art. 106 en 110 (BOE)
  5. Erfopvolging (Europees e-justitieportaal, Europese Commissie)
  6. Een grensoverschrijdende nalatenschap afwikkelen (Your Europe, Europese Unie, laatste controle 21 oktober 2026)
  7. Welk erfrecht geldt als ik als Nederlander in het buitenland woon? (Rijksoverheid)
  8. Bezit in het buitenland (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, notaris.nl)
  9. ¿Es válido el testamento de otro país aunque los bienes de la persona estén en España? (Consejo General del Notariado)
  10. Successiewet 1956, art. 1 en 3 (wetten.overheid.nl, geldend vanaf 1 januari 2026)
  11. Tarieven erfbelasting 2026 (Belastingdienst)
  12. Hoeveel vrijstelling heb ik in 2026 voor de erfbelasting? (Belastingdienst)
  13. Toelichting 2026 Erfbelasting, onder meer vraag 5 en vraag 13 (Belastingdienst)

Laatst gecontroleerd op 2026-11-02. Regels en tarieven veranderen; dit is algemene informatie, geen juridisch, fiscaal of financieel advies. Laat uw eigen situatie nakijken door een onafhankelijke Spaanse advocaat (abogado) of belastingadviseur voordat u beslist.